Кошик
115 відгуків
promo_banner
+380 (97) 905-37-33
+380 (50) 944-34-84
ENIGMA кава

Specialty coffee – що це таке та з чим його п'ють?

Specialty coffee – що це таке та з чим його п'ють?

Specialty coffee – звучить красиво та гордо. А як інакше, адже ця товарна марка кави вважається найкращою у світі, а її ціна себе повністю виправдовує. У її складі велику частку формує арабіка, що росте на висоті щонайменше 1000 метрів. Справа в тому, що така географічна локація сприяє формуванню відмінного складу кожного зерна. Плюс і в тому, що ці умови для зростання дерева вважаються несприятливими, але для формування зерна вони найкращі, оскільки зерно в буквальному значенні бореться за виживання і зберігає всі соки. Таким чином, зерна більше і соковитіше.

Процес сортування specialty coffee

Для того, щоб кава потенційно потрапила на розгляд до спеціальної комісії для набуття статусу Specialty coffee, зерна попередньо оцінюють за 15 категоріями, серед яких такі:

  • форма та розмір зерна;
  • Середня вага;
  • аромат;
  • якість смаку;
  • густина;
  • кількість пошкоджених зерен на 100 кг та ін.

Маркування Specialty coffee ставиться насамперед на мішку, де крім цього знака якості вказуються інші дані:

  • країна, де було вирощено врожай;
  • район;
  • назва та географічна вказівка ​​конкретної плантації.

Ключове правило - у мішку лише один урожай, і у разі виявлення підміни, торгова марка назавжди знімається з ринку. Сегмент Specialty coffee на сьогоднішній день є найбільшою частиною кавової промисловості Південної Америки. Якщо ще 10 років тому робився акцент на масового клієнта та дешевші сорти, то згодом економічний інтерес змінився. На сьогоднішній день частка спеціальної кави – сорту, що відрізняється високою якістю, в основному використовується в кафе, ресторанах, магазинах, становить 25% від усього ринку. Світовий сумарний обсяг – близько 12–15 млн. тонн на рік, і лише кожен десятий виробник може отримати класифікацію Specialty.

Найкраща кава у світі: з чого все починалося

Вперше про Specialty coffee почули від Ерни Натсен. У спеціальному фірмовому журналі Tea & Coffee Trade Journal автор так назвав сорт, який виділявся на тлі інших чудовим насиченим ароматом та смаком. Додатково у матеріалі 1974 року було уточнено, що такі зерна мають проростати у спеціальному кліматі.

Пройшло 8 років і група ентузіастів вирішила заснувати організацію, яка взяла б на себе контроль за якістю зерен – SCAA – Specialty Coffee Association of America. Спочатку не було стандартної класифікації, і лише через пару років було розроблено ключові критерії для сортування кави за категоріями.

У Європі подібний досвід був перейнятий лише у 1995 році під час європейської конференції, присвяченої Specialty Coffee. У 1998 року у Лондоні запрацювала аналогічна організація, але діяла спочатку лише у Англії. Найактивнішими учасниками були швейцарці, британці, італійці, а також данці. З січня 2017 року венеціанська та лондонська компанії створили спільну організацію – The Specialty Coffee Association, до складу якої входять такі категорії:

  • фахівці з обсмажування;
  • експортери;
  • виробники;
  • дистриб'ютори;
  • постачальники обладнання.

Наш інтернет-магазин пропонує Вам купити Specialty coffee для дому та бізнесу оптом або в роздріб за приємними цінами. У нашому асортименті є такі: Specialty позиції:

Specialty Coffee – один із улюблених продуктів, який використовується для популяризації кави, у тому числі на найзнаменитішому світовому фестивалі барист. У кожній країні, де є представництва, бариста попередньо змагаються між собою.

Інші новини

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner