Specialty coffee – що це таке та з чим його п'ють?
Specialty coffee – що це таке та з чим його п'ють?
Specialty coffee – звучить красиво та гордо. А як інакше, адже ця товарна марка кави вважається найкращою у світі, а її ціна себе повністю виправдовує. У її складі велику частку формує арабіка, що росте на висоті щонайменше 1000 метрів. Справа в тому, що така географічна локація сприяє формуванню відмінного складу кожного зерна. Плюс і в тому, що ці умови для зростання дерева вважаються несприятливими, але для формування зерна вони найкращі, оскільки зерно в буквальному значенні бореться за виживання і зберігає всі соки. Таким чином, зерна більше і соковитіше.
Процес сортування specialty coffee
Для того, щоб кава потенційно потрапила на розгляд до спеціальної комісії для набуття статусу Specialty coffee, зерна попередньо оцінюють за 15 категоріями, серед яких такі:
- форма та розмір зерна;
- Середня вага;
- аромат;
- якість смаку;
- густина;
- кількість пошкоджених зерен на 100 кг та ін.
Маркування Specialty coffee ставиться насамперед на мішку, де крім цього знака якості вказуються інші дані:
- країна, де було вирощено врожай;
- район;
- назва та географічна вказівка конкретної плантації.
Ключове правило - у мішку лише один урожай, і у разі виявлення підміни, торгова марка назавжди знімається з ринку. Сегмент Specialty coffee на сьогоднішній день є найбільшою частиною кавової промисловості Південної Америки. Якщо ще 10 років тому робився акцент на масового клієнта та дешевші сорти, то згодом економічний інтерес змінився. На сьогоднішній день частка спеціальної кави – сорту, що відрізняється високою якістю, в основному використовується в кафе, ресторанах, магазинах, становить 25% від усього ринку. Світовий сумарний обсяг – близько 12–15 млн. тонн на рік, і лише кожен десятий виробник може отримати класифікацію Specialty.
Найкраща кава у світі: з чого все починалося
Вперше про Specialty coffee почули від Ерни Натсен. У спеціальному фірмовому журналі Tea & Coffee Trade Journal автор так назвав сорт, який виділявся на тлі інших чудовим насиченим ароматом та смаком. Додатково у матеріалі 1974 року було уточнено, що такі зерна мають проростати у спеціальному кліматі.
Пройшло 8 років і група ентузіастів вирішила заснувати організацію, яка взяла б на себе контроль за якістю зерен – SCAA – Specialty Coffee Association of America. Спочатку не було стандартної класифікації, і лише через пару років було розроблено ключові критерії для сортування кави за категоріями.
У Європі подібний досвід був перейнятий лише у 1995 році під час європейської конференції, присвяченої Specialty Coffee. У 1998 року у Лондоні запрацювала аналогічна організація, але діяла спочатку лише у Англії. Найактивнішими учасниками були швейцарці, британці, італійці, а також данці. З січня 2017 року венеціанська та лондонська компанії створили спільну організацію – The Specialty Coffee Association, до складу якої входять такі категорії:
- фахівці з обсмажування;
- експортери;
- виробники;
- дистриб'ютори;
- постачальники обладнання.
Наш інтернет-магазин пропонує Вам купити Specialty coffee для дому та бізнесу оптом або в роздріб за приємними цінами. У нашому асортименті є такі: Specialty позиції:
- Кава в зернах арабіка Enigma™ Ethiopia Sidamo Grade 2 Specialty
- Кава в зернах арабіка Enigma™ Ethiopia Yirgacheffe Grade1 Specialty
- Кава в зернах арабіка Enigma Brazil Yellow Bourbon Specialty
- Кава в зернах арабіка Enigma™ Papua New Guinea Ainora Specailty
- Кава у зернах арабіка Enigma™ Mexico Veracruz Specialty
Specialty Coffee – один із улюблених продуктів, який використовується для популяризації кави, у тому числі на найзнаменитішому світовому фестивалі барист. У кожній країні, де є представництва, бариста попередньо змагаються між собою.