Кошик
130 відгуків
promo_banner
+380 (97) 905-37-33
+380 (50) 944-34-84
ENIGMA кава

Відмінність арабіки від робусти

Арабіка та робуста – ці слова, які часто звучать у рекламі кави по радіо або на телебаченні, і далеко не всі знають, чим ці сорти відрізняються між собою. Сьогодні продовжують існувати і деякі міфи щодо того, що один із них кращий чи гірший за інший, а чи так це – розберемося в нашому огляді.

Основні відмінності сортів зерен арабіка та робусту

Сьогодні зареєстровано понад 60 сортів кавового дерева, і лише 2 з них ростуть у промислових масштабах – це арабіка та робуста. Ключові відмінності між ними можна представити у 10 ключових позиціях.

  1. Арабіка вперше була відкрита в Ефіопії, а робуста – у Конго.
  2. Робуста відома світу лише 3 століття, а арабіка – понад 12.
  3. Арабіка вважається найвибагливішою у догляді, адже робуста росте практично «самостійно».
  4. Робуста росте на рівнинах, а арабіка на висоті від 1000 м до 2800 м над рівнем моря. Умови зростання прямо впливають на органолептичні властивості препарату.
  5. Робуста – це кущ, арабіка – дерево. Плюс, з огляду на умови зростання, збирати плоди з куща на рівнинах куди простіше, ніж на високогір'ї з дерева.
  6. Форма зерен: для арабіки характерна овальна, трохи витягнута форма, а для робусти - кругла. Центральна лінія розділення також відрізняється: в арабіці вона хвиляста, в робусті - рівна.
  7. Арабіка дає багатий багатий смак, який наповнений нотками кислотності. Зерна робусти більш щільні та грубі, а смак відрізняється гіркотою.
  8. Арабіка містить рівно вдвічі менше кофеїну, ніж робуста. Отже, останню додають суміш для посилення аромату і отримання бадьорого напою.
  9. У світі виробляється 65% арабіки і 35% відповідно робусти.
  10. Виробники також поділили між собою ключові позиції: найбільше робусти видобувають у В'єтнамі, а арабіки – у Бразилії.

Збирають плоди робусти, як правило, механізованим способом, коли арабіку вручну. Іноді при зборі робусти можуть потрапити недозрілі плоди, гілки та листя, тому якість не завжди на висоті.

Різниця смаку

Зрозуміло, ключова відмінність – смак та аромат, але при цьому ці сорти один одного доповнюють ідеально. Арабіка кисліша і злегка солодкувата, оскільки в її складі сахароза та ліпіди, коли робуста груба та гірка, адже в ній багато хлорогенової кислоти та кофеїну. У порівнянні з арабікою, в робусті практично немає ліпідів і цукру, тому сорт рекомендують як основу для напоїв людям, які хочуть скинути зайву вагу або дотримуються правил здорового харчування.

Варто розуміти, що кожен конкретний сорт зерен, його смак та аромат безпосередньо залежать від території проростання. Чим вище локація проростання, тим сорт отримує більше ягідного, горіхового і навіть трохи шоколадного смаку. Якщо кущ або дерево росте низько над рівнем моря, тоді набуває трохи кислого смаку і цитрусового аромату.

Відчути наявність робусти в суміші нескладно, вона дає гіркоту і трохи важкуватий післясмак.

Робусту додають у суміш для вирішення 3-х важливих завдань:

  • здешевлення товару;
  • отримання більш насиченого, трохи гіркого аромату;
  • формування гарного крему – кавової пінки та більш насиченої консистенції.

Зелене зерно після того, як його зірвали з куща, лежить щонайменше тиждень. Далі найкращі зерна піддаються обжарюванню, щоб зберегти насичений смак, і вже вибрані зерна отримують лейбл Specialty coffee. Але цей статус можуть отримати тільки сорти арабіки, тому що вони ростуть на високогір'ї, отже, Specialty-робусти просто не бувають у природі. На даний момент деякі світові виробники кави, зокрема з Азіатського регіону, ведуть експерименти зі створення ферментованої робусти, але коли продукт вийде на ринок і чи буде це - залишається загадкою.

Інші новини

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner