Кава свіжого обсмаження
Що ви вкладаєте в філософію «свіжого обсмаження кави»? Як може поєднуватися насичений, терпкий, солодкий, кислий але при цьому свіжий смак кавових зерен?
- Все це завдяки унікальній технології обсмаження, яку стали застосовувати більш 150 років тому. Під час обробки і сушки зерен, які тільки зняли з куща, місцеві фермери на плантаціях Бразилії та Індонезії, помітили, що чим раніше обсмажити каву, тим довше він зберігає свій аромат, навіть, коли на вулиці дуже жарко.
Важливість часу
Не варто думати, що свіжа кава - це моментальна обсмажування, тобто ви зняли зерно з куща і відразу відправляєте його в обсмажувальний цех. Для створення унікальних і запам'ятовуються купажів майстри дотримуються ряду правил:
- Після обсмажування і перед упаковкою, або ж безпосередньо приготуванням напою, зерна повинні "відпочити". Як правило, це займає не більше 2-х днів. За цей час вдається позбутися від надлишку вуглекислого газу і наситити склад цукром і амінокислотами природного походження.
- Свіже обсмажування кавових зерен така, що зроблена через 1-2 тижні з моменту зривання з куща дозрілих плодів. Купити каву саме такої серії можна у нас і досить вигідно, в тому числі, замовивши оптову партію для гостей свого ресторану або кафе.
- Через 14 днів після обсмажування смакові властивості зерен стабілізуються, але роблять вони це плавно. На 5-ий день з'являється гірчинка, ще через 4 дні - кислинка, а через 10 днів формується солодкість.
- Через 3 тижні після обсмажування смакові якості падають, тому якщо хочете замовити каву з насиченим і найсильнішим ароматом за всю його історію, варто зробити ставку на зерна свіжої обсмажування.
Стадії швидкої обсмаження
- Нагрівання до 120 ° С, щоб запустити реакцію Майяра - виділення ензімних нот, і формування квітково-ягідного смаку.
- Нагрівання до 190 ° С, щоб активізувати карамелизация і додати продукту пряних глибоких ароматів.
Коли смак повністю сформувався?
Вважається, що через 2-2,5 місяця з моменту обсмажування зерно повністю завершило свій життєвий цикл, і навіть якщо ви ще раз його обсмажити, то на органолептичні властивості це ніяк не позначиться. Максимальна індивідуальність кавового зерна після свіжого обсмаження тримається навіть коли ви мелете каву і відразу його заварюєте.
Порівняємо каву свіжого обсмаження з яловичим стейком. Погодьтеся, коли вам подадуть його відразу після приготування і дають настоятися пару хвилин, то цей смак і аромат будуть куди яскравіше, ніж ви б їли його завтра, розігрітим на обід. Так і з кавовими зернами, які обсмажують мінімум через два-три тижні, як їх зняли з куща. При цьому далеко не кожен сорт підходить для такої ранньої термічної обробки.
Формування смаку
Максимальний насичений і характерний смак, який може мати різні відтінки - карамелі, шоколаду, можна відчути через пару годин після обсмажування. Але пити напій на основі цих продуктів не можна, оскільки в ньому багато летючих масел, що і відповідають за смакові якості продуктів. А ось через тиждень подібний продукт, заварений в турці або кавамашині, подарує вам невимовне задоволення.
Важливість упаковки
Працюючи з кращими постачальниками і налагодивши власну лінійку виробництва, гарантуємо якісну і надійну упаковку, яка не дасть зернам відволожитися, а додатково захистить весь їх спектр аромату і смаку. Деякі пакети з дегазаційних клапаном, що дозволяє вуглекислому газу поступово йти, насичуючи зерна ідеальним смаком навіть в процесі транспортування або зберігання.